Aktuality

18.03.2022

Předdůchod: čerpat jde už pět let před nástupem po penze

Benefit nového penzijka pomáhá, když na pracovním trhu nenacházíte uplatnění.

Portál deníku E15 přinesl souhrnný článek o předdůchodu z doplňkového penzijního spoření (DPS). Tento benefit přináší střadatelům nejednu výhodu ještě před odchodem do starobního důchodu. A to až po celých pět let. Navíc s tou výhodou, že nedojde k ponížení budoucího důchodu od státu, které se děje v případě předčasného důchodu. Zvažte proto, který způsob v případě potřeby zvolit.

Předdůchod na rozdíl od předčasného důchodu není ani překážkou pro uzavření pracovní smlouvy, ať už na hlavní, nebo zkrácený pracovní poměr. Když se blížíte k důchodovému věku a nikde vás už nebudou chtít zaměstnat, začněte předdůchod z DPS v klidu čerpat, protože do dalšího případného zaměstnání budete i tak moci nastoupit. Naskytne-li se taková příležitost v předčasném důchodu, nesmí výdělek zakládat účast na důchodovém pojištění. Rozdíl v příjmu může být tedy značný.

Při měsíční úložce jeden tisíc korun splní účastník penzijního spoření limit pro dvouletý předdůchod přibližně za 22 let. Při odchodu do předdůchodu v 63 letech je tak třeba, aby se spořením začal nejpozději ve 40 letech. Vzhledem k možnému i několikaměsíčnímu výpadku pravidelné úložky, například kvůli ztrátě zaměstnání nebo nečekanému výdaji, doporučují odborníci se spořením začít ještě dříve.

Jaký je letošní finanční limit pro předdůchod, jsme psali zde.

další články