Aktuality

11.02.2022

Kolik je letos potřeba na předdůchod?

Už po pěti letech spoření čerpejte tento benefit nového penzijka!

Když už nemůžete pracovat nebo na pracovním trhu nenacházíte uplatnění, můžete čerpat ze svých naspořených peněz v novém penzijku (DPS) tzv. předdůchod. Jeho výhody oproti předčasnému důchodu (psali jsme zde), který mimo jiné nenávratně snižuje – na rozdíl od předdůchodu – váš starobní důchod od státu, jsou značné. Například můžete v penzijku dál spořit a také částku na výplatu předdůchodu současně s čerpáním zhodnocujete.

Na přiznání tohoto významného benefitu nového penzijka potřebujete mít na svém penzijním účtu tolik, aby jedna měsíční výplata dosáhla alespoň 30 % loňské průměrné mzdy. Zda budete předdůchod čerpat třeba pět let, je na vás, pro zákonné minimum, tedy dva roky, je letos potřebná suma stanovena na 266 738 Kč. Měsíčně si pak přijdete na 11 114 korun a 10 haléřů.

Pokud chcete benefit čerpat, ale nějaké peníze na penzijním účtu vám chybí, jde situaci vyřešit mimořádným vkladem. Vždy o to ale musíte svou penzijní společnost předem požádat. Nejen o tom, že předdůchod se podle odborníků stává více aktuálním a mnohým dává existenční jistotu na dobu, než budou mít nárok na penzi od státu, informoval portál Finmag. Tento benefit je dobrým důvodem k opuštění starého penzijního připojištění, které jej neumožňuje, a k přestoupení do nového penzijka, kde další výhodou je, že vaše peníze zejména v dynamických a vyvážených fondech neznehodnotí inflace.

další články