Aktuality

18.09.2020

Jak spořit na penzi?

Návod, jak vydělat s penzijním spořením.

Portál Ahaonline.cz přinesl článek o tom, jak spořit v doplňkovém penzijním spoření i penzijním připojištění. Oba produkty patří do kategorie spoření s daňovými úlevami a státní podporou. Zatímco v DPS spoří Češi už sedm let, do starého penzijka (PP) se již sedm let nedá vstupovat. Přesto v něm stále spoří přes tři miliony účastníků, někteří již čtvrt století.

Jak své naspořené peníze po splnění zákonných podmínek vybrat? Buďto jednorázově, nebo si nechat vyplácet rentu, a to doživotně či po určitou dobu. Když bude tato lhůta alespoň desetiletá, vyhnete se 15% zdanění výnosů! Proto vám tuto cestu také nejvíce doporučujeme.

Své pravidelné každoroční daně si můžete naopak snížit. Za vklady 300 až 1 000 Kč měsíčně vám náleží státní podpora, u vkladů přes tisícovku je to 230 Kč. Za rok to tedy v součtu činí 2 760 Kč. Vklady nad 1 000 Kč (do max. 3 000 Kč) měsíčně si lze odečíst od svého daňového základu, za rok tedy 24 000 Kč.

Zaměstnavatel vám může na vaši soukromou budoucí penzi přispívat a až do 50 000 Kč ročně bez povinnosti odvádět sociální a zdravotní pojištění.

Výhodou nového penzijka je možnost zvolit si investiční strategii. Odvážnější tedy mohou vsadit na rizikovější aktiva a získat vyšší výnos. Toto zvýhodnění je ale vykoupeno tím, že oproti starým fondům PP neplatí v DPS tzv. garance nezáporné nuly.

Co je možnost předdůchodu? (Pozor, nejedná se o předčasný důchod, rozdíl čtěte zde.) Pokud si člověk alespoň pět let spoří, může si pět let před dosažením penzijního věku nechat vyplácet rentu, aniž by to poté ovlivnilo výši jeho důchodu. To se vyplatí v situaci, kdy před nárokem na řádný státní důchod už nechcete či nemůžete pracovat.

Možnost výsluhové penze u transformovaných fondů (staré PP): po 15 letech je možné vybrat polovinu naspořených prostředků, a to včetně státních podpor.

Kdy penzijko ukončit? Za standardních podmínek se ke svým penězům dostanete ve věku 60 let. A jak je zmíněno výše, po alespoň pěti letech (60 měsících) spoření.

Přehled přinesl portál Ahaonline.cz a přečíst si jej můžete zde.

další články