Aktuality

28.03.2024

V penzijku vám nejvíc vydělají akcie

Jaké akcie obsahují dynamické fondy DPS?

Setkáváte se s tím, že vás špatně informovaný člověk přesvědčuje, že penzijko je starý produkt, který vám nic nevydělá? Jenže kde rychle najít objektivní argumenty, pokud se s ním pustíte do rozhovoru? Informace jsou roztříštěné a je jich velké množství, najít ty pravdivé může být náročné. Proto je zde následující souhrn toho nejdůležitějšího:

Nové penzijko (fungující od roku 2013 jako doplňkové penzijní spoření prostřednictvím účastnických fondů, zkratka DPS) je investování, staré penzijko (vstupovat do něj bylo možné pouze do roku 2012, jmenuje se penzijní připojištění, zkratka PP) bylo spoření.

Rozdíl je v tom, že staré penzijní připojištění zhodnocovalo prostřednictvím dluhopisů – ty nejsou téměř vůbec rizikové a mají tomu odpovídající nízký výnos. Staré penzijko totiž nesmí prodělat a případnou ztrátu podle zákona zaplatí ze svého penzijní společnost, u které si účastník spoří.

Nové penzijko prodělat může, zákon jej v tomto nelimituje, a tak investuje odvážněji. Investice do akcií znamenají ročně i více než 20% výnosy, ale v době krizí a propadu světových trhů i více než 10% ztráty. Jenže v dlouhodobém horizontu je taková občasná ztráta pokryta z výnosu převažujících úspěšných let. Proto se odvážnější, i když riskantnější investice vyplatí. Míra výnosu odpovídá míře podstoupeného rizika. Samozřejmě je nutné investovat v již zmíněném dlouhodobém horizontu – penzijko není produkt na dva tři roky, ale na desítky let. A ten, komu už do výběru zbývá méně než deset let, by měl své portfolio postupně nechat zkonzervativnět. Tedy postupně měnit riskantní strategii ve prospěch té alespoň částečně konzervativní. To proto, aby v době splnění podmínek pro čerpání svého penzijního účtu nepocítil případný propad výnosu. Ten jednou za čas zkrátka přichází.

A konečně, do čeho dynamické fondy investují? Do akcií světoznámých společností, tedy třeba technologických gigantů, jako je Microsoft, společností typu ČEZ nebo T-Mobile. Také do známých akciových indexů společností Standard & Poor’s (S&P500) či NASDAQ, které má ve svém portfoliu většina úspěšných investorů do akcií.

další články