Aktuality

22.03.2024

Dočkáme se návratu druhého pilíře?

Opatrné, ale pozitivní ohlasy zaznívají napříč politickým spektrem.

Návrat systému, kdy účastník investuje či spoří sám sobě ve II. pilíři, nově ale s povinnou podporou zaměstnavatele, je “ve hře”. Podle CNN Prima News zaznívá z úst odborníků shoda ohledně druhého pilíře jako jediné cesty, jak český důchodový systém udržet dlouhodobě stabilní. V úvahách se vláda sbližuje s opozicí, a tak je možné, že se schyluje k historické shodě.

Druhý pilíř na dobrovolné bázi zavedla Nečasova vláda, ta Sobotkova jej ale zrušila. Nyní by se podle CNN Prima News jednalo o formu povinného spoření občanů na důchod. „Uvažuje se o tom, že by se část třetího pilíře transformovala do druhého. Dala by se tam povinnost minimálně pro zaměstnavatele. V praxi by to znamenalo, že v okamžiku, kdy mám zaměstnance, mám i povinnost mu přispívat na penzijní spoření. Zavedení povinnosti je v podstatě druhý pilíř,“ říká poslanec STAN Viktor Vojtko.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) potvrdil, že se taková věc ve fázi úvah nachází. Nechtěl by ovšem jít cestou zavedení nového pilíře, ale spíše úprav ve stávajícím třetím pilíři. „Abychom zvýšili atraktivitu pro zaměstnavatele, umožnili bychom jim připsat státní příspěvek i v momentě, kdy bude spořit jen zaměstnavatel, a nikoliv zaměstnanec. Princip by byl stejný jako u penzijního připojištění,“ doplnil Jurečka s tím, že debatu už otevřel i s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS).

ANO 2011 je připraveno o návrhu jednat. „Je to k diskuzi. Byl bych zatím spíš toho názoru, aby to bylo na dobrovolné bázi a bylo to motivačně udělané. Rád bych, aby se jednalo o pilíř státních investic, který bude vázán na klíčové státní investice a bude tam nastavená státní garance. To je věc, nad kterou jsme připraveni si sednout,“ řekl Karel Havlíček s tím, že koncem března by se o celé důchodové reformě měla opět vést debata i s prezidentem Petrem Pavlem.

Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR, uvedl: „Povinný zaměstnavatelský příspěvek je určitě téma k diskuzi. Aby ale mohl v praxi fungovat, je třeba vyřešit klíčovou otázku – jakou kompenzaci za to zaměstnavatelé dostanou. Pokud žádná nebude, nebo nebude dostatečná, bude to ve výsledku znamenat pouze to, že zaměstnavatelé přenesou břemeno na zaměstnance a z povinného příspěvku zaměstnavatele se stane povinný příspěvek zaměstnance. Navíc je otázka, jak do takového systému zapojit OSVČ.“

další články