Aktuality

01.03.2024

Reforma penzí

Lidé ve věku pod 40 let by se měli připravit na snížené důchody.

Portál České důchody informuje, že vláda v čele s premiérem Petrem Fialou je stále připravena o důchodové reformě (dnes představené M. Jurečkou) jednat napříč dolní sněmovnou. Nicméně pokud nedojde ke shodě nebo kompromisu, novinky zřejmě schválí bez ohledu na názory opozice. Prosazení změn je podle premiéra nutné, jinak by systém nebyl do budoucna finančně udržitelný. Tvrdit lidem ve věku do 40 let, že budou mít slušné důchody, není podle předsedy vlády možné.
Návrh počítá s úpravami, jako je prolomení hranice 65 let u důchodového věku, zpomalení růstu nových důchodů nebo například omezení a následné zrušení výchovného u budoucích důchodů. Nahradit ho má větší ocenění péče o děti na rodičovské dovolené, a to formou fiktivního vyměřovacího základu.

Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR, v rozhovoru pro web E-news potvrzuje, že reforma důchodů je zásadní, a dodává, že rozhodující budou už třicátá léta. V jejich průběhu začne důchody čerpat populačně velmi silná generace tzv. Husákových dětí. Klíčové je vyřešit příjmovou stránku prvního pilíře, což nebude voličsky úplně populární, protože to pravděpodobně nepůjde bez dílčích omezení. Celý rozhovor naleznete zde.

další články