Aktuality

14.02.2024

V novém penzijku DPS je 10% meziroční nárůst počtu smluv!

Ve světle legislativních změn zájem o nové penzijko stoupá.

Na pozadí legislativních změn zažilo penzijko rekordní výnosy a zvýšený zájem o nové fondy, ale i odliv účastníků z těch starých.

Loňský rok byl pro penzijko v mnoha ohledech mimořádný. Konjunktura na světových akciových trzích pomohla dynamickým fondům k průměrnému výnosu přes 20 %, také konzervativní fondy zazářily, a to 9% výnosem. Vládní změny třetího pilíře pak měly ambivalentní dopady. Zvýšení státních příspěvků a možnost vyšších daňových odpočtů přinesly novému penzijku meziročně téměř o 10 % více sjednaných smluv – přes 366 tisíc. Na druhou stranu odebrání státního příspěvku spořícím starobním důchodcům mělo hlavní vliv na dosud nejvyšší odchody ze starého penzijka – transformované fondy opustilo 338 tisíc lidí.

Ke konci roku 2023 si ve třetím pilíři spořilo a investovalo celkem 4 225 016 účastníků, meziročně o 165 158 méně. Penzijní společnosti jim spravovaly majetek ve výši 595,5 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 11 miliard. V novém penzijku, tedy doplňkovém penzijním spoření, investovalo celkem 1 811 743 účastníků. To je o 172 976 více než loni. Ve starém penzijním připojištění, do kterého se už více než deset let nedá vstoupit, zůstávalo spořit už jen 2 413 273 účastníků. Meziroční pokles činí 338 134 účastníků. Nicméně nové penzijko DPS zaznamenalo meziroční téměř 10% nárůst počtu nových smluv.

Loňský rok byl z mého pohledu jeden z nejhektičtějších, které v éře třetího pilíře pamatuji. Vláda připravila značný počet úprav systému, které buď již platí od letošního ledna, nebo začnou platit od července. Diskuze o finální podobě úprav poznamenala celý rok a přitáhla k penzijku velkou pozornost. Do toho jsme byli svědky mimořádně úspěšného roku na světových trzích a mohli jsme klientům připsat nevídaně vysoké výnosy ve všech typech fondů. Průměrných 20 % u dynamických fondů je skvělý výsledek. Především mě ale těší, že diskuze okolo plánovaných úprav nejenže lidi od uzavírání smluv neodradila, ale naopak jsme zaznamenali zvýšený zájem. Věřím, že možnost vyšších státních příspěvků a daňových odpočtů, ale i jednodušší sjednávání přes BankID v kombinaci s dobrými výsledky budou nadále řady investorů v penzijku rozšiřovat,“ říká Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR.

APS ČR zveřejnila kompletní výsledky za rok 2023, nalezete je zde.

další články