Aktuality

17.07.2023

Ze starobního důchodu koupíme méně

Lepší situaci zažívají rakouští, němečtí i polští senioři.

Portál Seznam zprávy informuje, že důchody razantně stouply – průměrně senioři v ČR dostávají přes dvacet tisíc korun měsíčně. Nikde u našich sousedů nerostly důchody v posledních letech takto rychle. Průměrný český důchodce bere téměř dvakrát tolik co před deseti lety – v roce 2013 činila průměrná penze necelých 11 000 korun. Od té doby vlády starobním důchodcům penze stále zvyšovaly, ta současná pak hlavně kvůli vysoké inflaci.

Minulý měsíc se průměrná penze dostala na částku 20 216 Kč. Podle ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) má nyní každý druhý důchodce minimálně 20 000 korun. Na první pohled ze srovnání se sousedy z postkomunistických zemí nevycházejí tuzemské penze vůbec špatně, slovenský důchod je v přepočtu o 5169 korun nižší. Z našich sousedů mají státní penze nejmenší polští důchodci, a to necelých 12 000 korun.

Přesto za tzv. modelový potravinový košík od výživových specialistů (více ve velice pěkném článku zde) dají Češi skoro čtvrtinu penze (23,5 %). Němci o dost méně, necelých 19 %. Rakušané dokonce méně než 14 %, Poláci pak 20,4 % svého měsíčního důchodu.

I to je důvod myslet na bonus k důchodu ve formě pravidelné měsíční výplaty z penzijka. Pokud vám do penze zbývá více než deset let, spořte si v doplňkovém penzijním spoření, a to v jeho vyvážených či dynamických fondech. Zajistěte si tak ke starobnímu důchodu od státu dalších několik tisíc korun měsíčně navíc.

další články