Aktuality

30.12.2022

Nový penzijní systém v Nizozemsku

Sází na dlouhodobost a pestřejší mix aktiv.

Portál Burzovní svět informuje o nizozemském penzijním systému.

Nizozemsko mění svou důchodovou legislativu. Proč? Důvod dobře známe také u nás: populace stárne. Důchody klesají, zatímco průměrná délka života se stále zvyšuje. A tak si reforma klade za cíl, aby přidělování důchodů bylo více individualizované a transparentní. Namísto toho, aby se všechny penzijní platby ukládaly do jednoho velkého fondu, dostane každý svůj vlastní osobní fond peněz. Fondy budou povinné provádět záznamy o osobní části kolektivních penzijních aktiv pro každého člena, což znamená, že výnos každého člena bude záviset na jeho příspěvku.

Původní systém funguje tak, že fondy používají jeden mix aktiv pro všechny účastníky. Přechod ze systému definovaných dávek na systém definovaných příspěvků zavede investování v rámci životního cyklu. Tento typ investování vystavuje účastníky pestřejšímu mixu aktiv. Penzijní společnosti budou nově rozlišovat mezi věkovými skupinami a podle toho investovat. Poskytovatelé penzijních fondů tak budou moci při investování příspěvků mladších účastníků riskovat více, zatímco u osob blíže k důchodu bude uplatňován konzervativnější přístup.

V příštím roce se koukneme na další zahraniční penzijní systémy, hned v lednu například ten největší, který funguje v Japonsku.

PF 2023!

další články