Aktuality

04.11.2022

Penzijko umí vydělat na stáří i dva miliony

Rozhovor s prezidentem APS ČR Alešem Poklopem.

Penzijní spoření má potenciál vydělat na stáří ke starobnímu důchodu od státu dalších několik tisíc měsíčně. Prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop v rozhovoru pro portál iDnes.cz popisuje, jakou strategii v penzijku zvolit.

Penzijní spoření je produkt, který vám po většinu vašeho ekonomicky aktivního života, tedy během období, kdy chodíte do práce a máte možnost si z výplaty odložit, pomůže přivydělat si na stáří. A to tím, že investuje do dluhopisů a akcií. Když pak porovnáte cílovou částku, kterou si do penze přinesete, s tím, kdybyste si jen dávali peníze „do polštáře“, uvidíte rozdíl ve zhodnocení.

To tvoří u dynamických fondů nového penzijka přes šest procent ročně. Někdy je roční výnos vyšší, jindy nižší, někdy záporný. V průměru ale dosahuje solidního zhodnocení a ty méně úspěšné roky, jako je tento, dorovná výnos například z let 2019 a 2021, kdy se ročně blížil až k 20 %. Což potvrzuje, že kvůli špatnému období není rozumné penzijko rušit.

U penzijka je důležitá jeho dlouhodobost. Tedy léta spoření, po která si do něj měsíčně odkládáte. Z podstaty penzijního spoření je to kolem 30 let, ideálně 35 let. Pro dosažení na nejvyšší státní příspěvek ukládejte alespoň tisícovku, a pokud vám další příspěvek nabídne i zaměstnavatel, neodmítejte jej. Dynamický fond nového doplňkového penzijního spoření dosud zhodnocoval šesti procenty, a bude-li taková situace i nadále, přinesete si do penze při jeho volbě navíc částku blížící se ke dvěma milionům korun.

Když si pak v důchodu po 25 let – což je průměrná doba v něm strávená – necháte vyplácet měsíční rentu, budete dostávat kolem šesti tisíc korun, což je ke starobnímu důchodu pěkná částka navíc. A přitom na to stačilo ukládat po dobu zhruba 35 let jen tisícovku měsíčně.

další články