Aktuality

10.10.2022

APS ČR spouští kampaň na podporu nového penzijka Mám dobrý plán

Máte penziko správně nastavené?

Asociace penzijních společností ČR dnes zahájila kampaň Mám dobrý plán, jejímž cílem je za současné ekonomické situace veřejnost přesvědčit, že soukromé spoření na penzi má smysl, ale je důležité si jej správně nastavit. Tedy vsadit na výnosnější fondy, jejichž portfolia obsahují akcie, a zříct se konzervativní strategie, která neporážela inflaci ani při dříve běžné úrovni nižších jednotek procent.

Stránka kampaně je zde: www.mamdobryplan.cz

Penzijní spoření má v ČR sjednané téměř čtyři a půl milionu lidí, ale přestože zájem o něj stoupá a jen v první půli tohoto roku do něj vstoupilo téměř dvě stě tisíc nových účastníků, většina (2,8 milionu střadatelů) má stále staré penzijko, které neporáželo inflaci ani když dosahovala průměrné výše kolem 2 %. Fondy starého penzijka, které jsou svázané zákonnými limity a investují většinou jen velmi konzervativně do dluhopisů, vynášejí lidem k důchodu nižší statisíce. Ty si navíc účastníci obvykle nenechají vyplácet jako rentu, ale jednorázově. A podobná situace je u konzervativních fondů (tzv. PKF) nového penzijka.

Přitom s dynamickým nebo vyváženým fondem nového penzijka mohou mít lidé ke starobnímu důchodu od státu našetřeno v penzijku při tisícovce ukládané měsíčně po většinu svého ekonomicky aktivního života kolem dvou milionů korun. To znamená možnost nechat si po dobu 25 let, což je průměrná doba strávená v penzi, vyplácet měsíčně k důchodu navíc téměř sedm tisíc korun. Asociace penzijních společností ČR proto vyzývá lidi, kterým do penze ještě zbývá více než deset let, aby přešli do vyvážených, nebo lépe dynamických fondů nového penzijka.

Staré penzijní připojištění a i tzv. povinný konzervativní fond v novém penzijku investují do dluhopisů, které v dlouhodobém horizontu nevydělají účastníkům tolik, kolik je výnos fondů s akciovou složkou. Tedy vyvážených, ale ještě lépe dynamických fondů nového doplňkového penzijního spoření. Mezi roky 2014 a 2021 vynesly dynamické fondy účastníkům nového penzijka ročně v průměru 6,1 %, vyvážené pak 3,3 %. Akcie v nich zastoupené pochopitelně v dlouhodobém horizontu procházejí také méně úspěšným obdobími, ale výnosné roky převažují, a případné propady tak nejen dorovnávají, ale i s rezervou překonávají,“ říká Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR.

Upozornit na nutnost správného nastavení penzijního spoření ve III. pilíři je potřeba zejména kvůli tomu, že se z „bonusu“, kterým dosud penzijko bylo, může s nástupem tzv. generace Husákových dětí do penze ve 30. letech stát téměř existenční nutnost. „Přestože popularita nového penzijka stoupá a počet účastníků se blíží ke 2 milionům, je nutné je upozornit, že konzervativní investice je při dlouhodobém spoření nevýhodná a že s dynamickými a vyváženými fondy nového penzijka si mohou lidé do penze odnést o hodně víc,“ dodává A. Poklop.

 

Příklad průběhu penzijního spoření (založený na dosavadním průběhu, se zhodnocením 6 % p. a.):

  • V novém penzijku si zvolím dynamický fond (případně, přejdu ze starého do nového penzijka a pak zvolím dynamický fond)
  • Po 35 let si do něj měsíčně ukládám 1 000 Kč, stát přidává 230 Kč
  • Do penze si přináším 1 694 686 Kč
  • Měsíčně po dobu 25 let si ke starobnímu důchodu přilepším částkou 5 648 Kč
  • Ze svého jsem uložil 420 000 Kč, stát přidal na příspěvcích 96 600 Kč a 1 178 086 Kč je 6% výnos fondu
další články