Aktuality

23.09.2022

Vláda navrhuje snížit příspěvek k penzijku

Návrh ministra uvádí snížení na 18 procent.

O situaci informuje portál Fintag.cz. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že je třeba zatraktivnit spoření na penzi. Dalším krokem byl návrh ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) na celkové snížení státních příspěvků.

Podle prezidenta APS ČR Aleše Poklopa jsou dílčí úpravy u spoření na penzi po letech jeho existence nutné. Správná je například plánovaná možnost ponechat si naspořené prostředky z transformovaného fondu v tomto fondu a od určitého okamžiku dál pokračovat v účastnickém. Tam sice nejsou některé garance starého penzijka, ale lze v něm dosáhnout výrazně většího zhodnocení.

Snížit státní příspěvek z aktuálních 23 % u nejvyšší úložky na pouhých 18 % není dobrý postup, protože se jedná o jeden z hlavních motivačních prvků ke spoření na penzi. APS ČR navrhuje vyplácet státní příspěvek k úložkám až od 500 korun (místo dosavadních 300 Kč) do 2 000 korun. Jeho procentní úroveň by měla být sjednocena, a to na 25 %. U úložek přes 2 tisíce Kč by se výše již neměnila.

další články