Aktuality

19.08.2022

Chystá Ministerstvo financí úpravy III. pilíře?

Změna by se mohla dotknout daňového zvýhodnění a výše příspěvku.

Třetí důchodový pilíř by mohl podle portálu České důchody projít několika změnami, které by měly zvýšit jeho efektivitu a postavení v celém penzijním systému. Účastníci by si měli spořit více peněz na stáří, aby se nemuseli tolik spoléhat na státní důchod. Jeho výplaty státní kasu neúměrně zatěžují a situace se nelepší. Spíše naopak.

Účastníci mají v penzijních fondech uloženo více než 569 miliard korun, což je velmi významná částka, která bude hrát důležitou roli v dalším vývoji důchodového systému. Penzijko má skoro polovina české populace a stát hodlá atraktivitu spoření ve třetím pilíři ještě zvýšit. Vyplývá to ze zápisu posledního jednání poradního týmu pro přípravu důchodové reformy, který ustavil ministr Marian Jurečka.

Ministerstvo financí ČR počítá s některými změnami ve 3. dobrovolném důchodovém pilíři. V té souvislosti připravuje zřízení účtu dlouhodobých investic, díky němuž by mohli občané využívat širšího spektra možností investovat své prostředky na stáří, navíc s daňovým zvýhodněním. Předmětem jednání byly i možné změny ve struktuře poskytování státního systému,“ uvádí podle portálu České důchody zápis z jednání.

Členové poradního týmu současně doporučili změny, které by motivovaly účastníky ke zvyšování příspěvků do třetího pilíře. A také konstatovali, že je potřeba učinit další opatření, která by zvýšila jeho efektivitu.

Je proto zapotřebí, aby se navýšily příspěvky do něj, aby byly optimalizovány náklady systému a aby byla výplata v budoucnu realizována více ve formě pravidelných penzí (nikoliv jednorázově),“ uvádí se v závěru zápisu. Znamená to, že by se v budoucnu mohla změnit státní podpora spoření, aby byla více efektivní, a zároveň by lidé měli naspořené peníze vybírat průběžně a dlouhodobě současně s pobíráním státního důchodu.

I to je další důvod k založení penzijka, ve kterém zvolte vyvážené, ale lépe dynamické fondy – tedy pokud vám do důchodu zbývá více než deset let.

další články