Aktuality

22.07.2022

Češi své budoucí nízké penze podceňují

Průměrná starobní penze činí 16 249 Kč.

Riziko finančního propadu souvisejícího s odchodem do penze si podle průzkumu moc nepřipouštíme. Obavy z něj má pouze sedm procent dotázaných. Nejvíc je propadem životní úrovně v penzi ohrožena skupina lidí, kteří jsou nyní ve věku 51 až 60 let. Průměrná starobní penze je přitom jen 16 249 korun.

Podle průzkumu zveřejněného portálem iDnes.cz plánuje 45 procent respondentů jen pokrytí běžných výdajů na chod domácnosti a 13 procent neplánuje své finance vůbec. Jasno ohledně zajištění se (nejen na stáří) má pouze 14 procent dotázaných.

Jenže už v roce 2030 budou mít Češi velký problém. Takzvaný státní penzijní účet se aktuálně nachází v deficitu přes deset miliard korun. Problém nastane v 30. letech, kdy začnou do penze odcházet tzv. Husákovy děti. V ten moment nároky na státní rozpočet ve smyslu výplaty penzí významně vzrostou.

Myslete proto na zajištění se na stáří i po vlastní ose, tedy bez spoléhání se na stát. S doplňkovým penzijním spořením zúročili účastníci v dynamických fondech mezi léty 2013 a 2021 své vklady o 6,4 %.

další články