Aktuality

24.06.2022

Vystačíme v důchodu s 15 až 25 tisíci měsíčně?

Podle průzkumu si to myslí šest z deseti Čechů.

Letos se dočkáme více valorizací starobního důchodu (psali jsme zde), takže jeho výše bude na konci roku činit průměrně 17 tisíc korun.

Což je nižší hranice toho, s čím Češi počítají jako s nutným minimem. Přes 46 % lidí ale bude v důchodu potřebovat více než 20 tisíc korun měsíčně. Jenže na tuto úroveň důchody v dohledné době pravděpodobně nedosáhnou. Ekonomická situace je negativně ovlivněna dvoucifernou inflací, energetickou krizí i válkou na Ukrajině.

Podle odborníků bychom si na stáří měli našetřit během produktivního života alespoň dva miliony korun (pomůže vyvážená či dynamická strategie nového penzijka, ta ročně zhodnocuje průměrně 4,4 %) a začít je třeba už s první výplatou. Z měsíční mzdy bychom si měli během ekonomicky aktivního života spořit 10 %. Češi si na penzijko odkládají méně, v průměru necelých 800 Kč, takže většina nedosáhne na nejvyšší státní příspěvek 230 Kč ani na daňovou úlevu. Pozitivní zpráva je, že penzijku přibývají počty střadatelů. O průzkumu informoval portál iDnes.cz zde.

další články