Aktuality

14.04.2022

Mimořádná valorizace důchodů?

Na podzim se může uskutečnit navýšení penzí kvůli inflaci.

Státní rozpočet není v nejlepší kondici, přesto jej pravděpodobně čeká zásadní výdaj. Kromě běžné lednové a mimořádné červnové valorizace starobních důchodů dojde kvůli rekordní inflaci na podzim pravděpodobně k další mimořádné valorizaci. Rozhodnuto o ní ale bude teprve v nejbližších měsících. V lednu 2023 se pak uskuteční řádné zvýšení penzí.

Důchodci letos v lednu dostali v průměru o osm set korun víc, v červnu mají důchody mimořádně vzrůst v průměru o dalších 1 017 Kč. Poté rozhodne vývoj inflace – ke zmíněné mimořádné podzimní valorizaci vláda svolí, pokud míra meziroční spotřebitelské inflace překročila v březnu 15 %, v dubnu se dostane nad 14,4 %, v květnu přes 14,2 % nebo nad 13,6 % v červnu.

Navýšení starobních důchodů pomáhá seniorům s rostoucími cenami, důchodci si tyto peníze navíc tedy většinou neodloží. Abyste v penzi pokryli více výdajů, spořte si v penzijku. S pravidelnou měsíční úložkou 1 000 Kč v DPS (nové penzijko) po dobu 35 let můžete jít do důchodu s naspořenými dvěma miliony korun. O situaci ohledně inflace informoval portál e15.cz zde.

další články