Aktuality

06.05.2022

Počet seniorů žádajících o sociální dávku roste

Jejich rozpočet negativně ovlivňují zejména rostoucí ceny energií.

Starobní důchody v posledních letech stoupaly, jen za posledních pět roků to bylo o desítky procent. Zároveň ale máme poprvé od devadesátých let dvoucifernou inflaci.

Náhradový poměr, tedy rozdíl mezi průměrnou mzdou a poměrnou penzí, je aktuálně přes 40 procent. Energetická krize v podobě vysokých cen elektřiny a plynu české seniory zasáhla naplno. Jak informuje portál Češi v právu, podle předsedkyně Rady seniorů L. Desatové jsou ale důchodci specifičtí. I když na pomoc měli nárok, o sociální dávky nežádali, protože se většinou styděli. O příspěvky si podle ní dříve říkalo jen mezi pěti a deseti procenty penzistů.

Aktuálně je ale situace pro seniory tak špatná, že počet žadatelů o dávky stoupl až na 30 procent a předsedkyně Rady odhaduje, že i nadále poroste.

V takové situaci je ideální čerpat k penzi několikatisícový „bonus“ ve formě renty z penzijka. Po dobu 35 let v zaměstnání si ukládejte do dynamického fondu měsíčně tisícovku, stát k ní přidá 230 Kč a pak nejenže porazíte inflaci, ale po dobu 25 let budete mít měsíčně ke starobnímu důchodu několik tisícovek navíc. A s těmi budete schopni takové nečekané výdaje pokrýt.

další články