Aktuality

25.02.2022

Penzijní spoření nevybírejte najednou, nejlepší je čerpat rentu

Portál Měšec.cz informuje o způsobech ukončení penzijka.

Jestliže jste dosáhli na možnost vybrat své naspořené prostředky z penzijka, tedy máte-li splněno pravidlo 60–60 (spoříte alespoň pět let, tedy 60 měsíců, a dosáhli jste 60 let věku), úspory můžete čerpat. Ale pozor, na straně zákona nic nebrání tomu, abyste spořili dál. A to dokonce i tehdy, když už pobíráte od státu starobní důchod.

Způsoby čerpání jsou různé a ano, pokud penzijko nevyužijete k pravidelnému přilepšení ke starobnímu důchodu, což je jeho smysl, budete muset jeho část zdanit. Nejlepší je proto zažádat o alespoň desetiletou rentu, všem sankcím se vyhnete a srážková daň 15 % se vás tedy nebude týkat. Pokud půjdete cestou jednorázového výběru, čímž nenaplníte podstatu penzijka, výnosy a příspěvky zaměstnavatele se zdaní 15 %. A renta na méně než deset let znamená, že srážková 15% daň se bude týkat pouze výnosů.

Výnos přitom většinou tvoří tu nejzásadnější část celkové sumy, kterou si v penzijku vyděláte. Rozdíl po zdanění srážkovou daní může tedy být značný. Nezbývá než doporučit čerpat alespoň desetiletou rentu. Článek i s modelovými příklady přinesl portál Měšec.cz zde.

Pokud budete 30 let v novém penzijku (DPS) spořit 1 000 Kč měsíčně v dynamickém fondu, při předpokládaném průměrném zhodnocení 10 % naspoříte 2 549 983 Kč a samotný výnos ze zhodnocení bude 2 107 183 Kč. Dobře zvolenou strategií vyděláte čtyři pětiny celé částky, více než dva miliony korun (vlastní příspěvky jsou v tomto případě 360 000 Kč, státní příspěvky 82 800 Kč). Pokud byste čerpali rentu například jen na dva roky, budete muset z těchto více než dvou milionů odvést 15% daň. Rozdíl přes 300 000 Kč je tedy zásadní, a proto se vyplatí zvolit jako způsob čerpání penzijka alespoň desetiletou rentu.

další články