Aktuality

14.01.2022

Lidové noviny: Spoření na důchod je nutnost

Přechod ze starého penzijka na doplňkové penzijní spoření se vyplatí hlavně těm, kdo budou spořit ještě alespoň deset let.

Lidové noviny ve svém prvním středečním vydání v roce 2022 přinášejí článek o tom, že hlavně generace dnešních čtyřicátníků a mladších by se čistě na státní důchody spoléhat neměly. Ačkoliv se na nutnost důchodové reformy poukazuje už řadu let, žádná předešlá vláda poslední doby s ní nepřišla. Dobrá zpráva sice je, že o ní Fialova vláda mluví i v programu, ale na výsledek musíme zatím počkat. Naštěstí si čím dál více lidí na důchod skutečně spoří.

Základními dvěma produkty penzijního spoření jsou penzijní připojištění (PP) a doplňkové penzijní spoření (DPS). Do penzijního připojištění se ale už téměř deset let nedá vstoupit, nahradilo jej doplňkové penzijní spoření. Staré penzijko je svázané zákonnými omezeními, a proto se v něm investuje velmi opatrně. Většinou prostřednictvím dluhopisů. A přes to, že výnos z něj mnohdy nepřekoná ani inflaci, jej má řada klientů stále aktivní.

Naproti tomu nové doplňkové penzijní spoření má například v dynamických fondech velmi dobré zhodnocení, fondy dosahují výnosů přes deset procent. Vzhledem k tomu, že se jedná o investici v dlouhodobém časovém horizontu, je v novém penzijku velký finanční potenciál. Proto přechod do nového penzijka neodkládejte, zvláště když je nyní inflace oproti minulému roku zhruba dvojnásobná.

Celý článek o nutnosti spořit si na penzi po vlastní ose si přečtěte v Lidových novinách z 5. ledna 2022.

další články