Aktuality

24.09.2021

Ve zrušeném druhém pilíři stále leží osm milionů korun

Svůj finanční úřad můžete žádat o vrácení přeplatku.

Finanční úřady ještě nyní, pět let po zrušení druhého penzijního pilíře, evidují 1 296 účastníků, kteří si nevyzvedli své úspory. V souhrnu se jedná o 8 404 760 Kč. S výběrem ale není radno otálet, nárok na peníze z druhého pilíře zanikne už v roce 2023. Nevypořádané prostředky účastníků totiž byly penzijními společnostmi převedeny na finanční úřady už před čtyřmi lety.

Druhý pilíř mělo zhruba 85 tisíc lidí a o penězích k vyplacení byli informováni. Za dva roky nevyzvednuté peníze nenávratně zmizí ve státním rozpočtu.

Druhý pilíř zavedla v rámci své důchodové reformy Nečasova vláda s ministrem financí Kalouskem. Následující Sobotkova vláda s ministrem financí Babišem jej ale zrušila. Účastníci si do druhého pilíře, tedy na svůj vlastní investiční účet u penzijní společnosti, odváděli část povinného sociálního pojištění.

Finanční správa může vyplatit nevyzvednuté prostředky z druhého pilíře důchodového spoření pouze na základě podané žádosti o vrácení přeplatku u svého místně příslušného finančního úřadu. Správce daně přeplatek vrátí poplatníkovi do 30 dnů od podání žádosti. Máte-li v druhém pilíři peníze, které byly původně určeny na vaši penzi, neváhejte uplatnit svůj nárok. Použít je následně můžete třeba na vyšší úložky svého penzijka, tedy třetího pilíře.

Vzor žádosti naleznete například na webu Finanční správy, o situaci informoval portál Peníze.cz.

další články