Aktuality

07.05.2021

Penzijní reforma nebude. Doufejme, že pouze prozatím

Podle webu Hospodářských novin si premiér najal poradce, kteří posvětili jeho nevoli k reformě českého důchodového systému z pera Danuše Nerudové.

O reformu českých důchodů se pokouší důchodová komise zřízená ministryní Janou Maláčovou (ČSSD) v čele s rektorkou Danuší Nerudovou. Není to penzijní reforma v pravém slova smyslu, jedná se spíše o dílčí úpravy jednotlivých částí našeho důchodového systému (například narovnání penzí žen znevýhodněných léty péče o děti).

Premiér Andrej Babiš (ANO 2011) návrhu podporu nevyjádřil. Důvodem může být například to, že se komise Nerudové soustředila více na podobu budoucích důchodů než na problém, z čeho je financovat. Předsedkyně komise nicméně upozornila, že podmínkou je i reforma daní do pěti let.

Premiérovi poradci ale došli k pozoruhodným závěrům: návrh komise Nerudové je „odtržený od reality“ – starobní důchody bezdětných žen jsou nižší než těch, které o někoho pečovaly. A dále: péče o děti není zásluhovostí, je to projev solidarity, stejně jako péče o závislé osoby.

Co z toho plyne? Vyplatí se spoléhat na vlastní zabezpečení. Pro současné dvacátníky visí nad státním starobním důchodem bez reformy jen velký otazník. Zajistit se na stáří penzijkem už nebude lákavý bonus, ale v podstatě nutnost.

Celý článek portálu iHNed.cz si přečtěte zde.

další články