Aktuality

23.04.2021

Penzijní reforma nemá podporu, přesto ji ministryně Maláčová zkouší prosadit

Jana Maláčová (ČSSD) chce ještě do sněmovních voleb prosadit důchodové novinky, o reformu v pravém slova smyslu se však nejedná.

Lidé vykonávající fyzicky náročnou práci by měli do penze odcházet za každých deset odpracovaných let o rok dříve. Dále ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navrhuje nepodmíněný důchod deset tisíc korun měsíčně a tzv. výchovné, tedy bonus 500 Kč měsíčně k důchodu pro ženy za každé vychované dítě. Tím chce ženy ochránit před chudobou ve stáří. Uvedla, že rozdíl mezi starobními důchody žen a mužů činí až 3 000 korun měsíčně.

Podle Maláčové bude brzy dokončeno připomínkové řízení, a bude tedy záležet na vůli stran, jak se k návrhu postaví. Návrh počítá s rozdělením veřejného důchodového systému na dva. Z prvního by se všem vyplácel základní důchod 10 000 korun, z druhého zásluhová část podle odpracovaných let a odvodů z výdělků. Důchodová komise se ale na podobě reformy neshodla, širší shoda není ani na zákonech. Reforma by podle Maláčové v prvních pěti letech stála 25 miliard korun.

Aktuálně padne každý rok třicet procent státního rozpočtu (jako jeho nejvyšší výdaj!) na dorovnání starobních důchodů. Je tedy evidentní, že tento postup je dlouhodobě neudržitelný a musí být nahrazen systémovým řešením. To zatím nemáme, a tak se vyplatí spoléhat na doplňkové penzijní spoření.

Celý článek o plánech ministryně Maláčové si přečtěte na portále Globe24 zde.

další články