Aktuality

04.12.2020

Maláčová představí penzijní reformu ještě letos

Ministerstvo práce a sociálních věcí předloží do konce prosince návrh zákona o reformě penzijního systému.

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) po posledním listopadovém jednání důchodové komise informovala, že do koce roku 2020 navrhne prostřednictvím zákona penzijní reformu. V novém systému by stát každému penzistovi vyplácel v první složce stejnou částku, a to z peněz, které vybere od poplatníků na daních. Druhá část penze by se vypočítávala na základě „zásluhovosti“, tedy toho, kolik dotyčný během svého ekonomicky aktivního života odváděl ze svých příjmů do průběžného systému. Maláčová do konce roku pošle paragrafové znění důchodové reformy do meziresortního připomínkového řízení.

Nový systém, bude-li schválen, vyjde z takzvané technické varianty změn penzí. Ta rozděluje veřejný penzijní systém na nultý a první pilíř. Z nultého by se vyplácel základní, tzv. solidární důchod, tedy stejná částka každému příjemci důchodu bez ohledu na pracovní minulost, její délku či výši odvodů. Stát by na výplaty posílal prostředky z daňových příjmů. Tento důchod by činil cca 10 500 korun, tedy 30 % aktuální průměrné mzdy.

Z prvního důchodového pilíře by se hradila zásluhová část důchodu. Ta by se podle plánu měla dál hradit z odvodů, které poplatníci odvádějí do systému průběžně jako část svých mezd. A peníze na reformní změny by podle Maláčové mohlo Česko získat z fondu obnovy EU.

Současný průběžný systém důchodového pojištění se v říjnu letošního roku propadl do deficitu 31,8 mld. Kč, což znamená, že stát na starobních a invalidních důchodech vyplatil o 31,8 mld. Kč více, než kolik do něj poplatníci odvedli. Výdaje na správu důchodového systému mají v roce 2020 dosáhnout 6,4 mld. Kč.

Premiér Babiš v létě informoval, že ministryně Maláčová nemá pro reformu vyřešenou příjmovou stránku, ale jen výdajovou. Otázka tedy je, zda bude reforma schválena a jak se podepíše na domácí ekonomice – například v tom ohledu, že nultý, solidární pilíř si lidé nebudou muset odpracovat, ale bude pokryt z daní ekonomicky aktivní části populace. Už proto je dobré spoléhat i na zajištění se po vlastní ose, tedy na stáří pravidelně odkládat v doplňkovém penzijním spoření. To ve vyvážených a dynamických fondech výrazně zhodnocuje uložené peníze i čerpané státní příspěvky.

Článek o penzijní reformě přinesl například portál Byznysnoviny.cz a vy si jej můžete přečíst zde.

další články