Aktuality

16.10.2020

Ombudsman: Lidé by už neměli mít povinnost odpracovat 35 let

Ochránce lidských práv nesouhlasí s 35letou povinností platit odvody pro vznik nároku na státní důchod.

Pokud bude i nadále platit stávající podmínka 35 odpracovaných let pro to, aby vznikl nárok na penzi, mohou se podle ombudsmana Stanislava Křečka budoucí žadatelé o důchod ocitnout v nouzi, protože na něj nedosáhnou. Navrhuje snížení hranice na úroveň, která je běžná jinde v Evropě.

Za současných podmínek je podle něj celých 35 let příliš dlouhé období a Českou republiku řadí v oblasti délky pracovního života na nejvyšší pozice. Argumentuje tím, že jinde v Evropě se takto dlouhá činnost pro získání důchodu nevyžaduje. Například na Slovensku nebo v Rakousku musí člověk podle veřejného ochránce práv odpracovat pouze patnáct let.

Přísné podmínky podle Křečka zapříčiní velký počet seniorů, kteří zůstanou bez peněz od státu, a to i přes to, že se věková hranice pro odchod do důchodu zvyšuje. Lidé totiž podle něj nevědí, které činnosti se do jejich nároku na penzi počítají. Již nyní končí neúspěšně pět procent žádostí o důchod a problém se podle Křečka naplno projeví po roce 2040. Celý článek portálu iDnes.cz si přečtěte zde.

další články