Aktuality

11.09.2020

Prezident APS ČR: Zatím to nevypadá, že naše generace dostane od státu důstojnou penzi

Nějaké důchody Husákovy děti dostanou, jejich výše ale nepřesvědčí.

Prezident Asociace penzijních společností ČR poskytl rozsáhlé interview portálu České důchody.cz. Z něj se dozvíte, jak vidí budoucnost státního důchodového systému a že jeho reformu považuje za zásadní. Aktuálně je totiž ekonomicky aktivní velmi silná generace tzv. Husákových dětí (a to samozřejmě i na vysokých postech, hodnocených odpovídajícími platy) a po jejím nástupu do důchodu bude na mladších ročnících, aby na její penze „vydělaly“.

Proč to bude bez důchodové reformy problém? Již nyní, v době po několikaleté konjunktuře, je jeden důchodce zabezpečen v průběžnému systému sociálními odvody téměř dvou dalších ekonomicky aktivních lidí. Po nástupu velmi silné generace Husákových dětí do penze bude potřeba vydělat na její důchody, vypočítané z mnohdy štědře honorovaných manažerských postů. A počtu pracujících lidí, kteří by tyto důchody měli zajistit, podle demografické křivky zkrátka nedosáhneme.

Státní rozpočet zažije rekordní deficit a při představě, že jediná z položek spolkne celou jednu třetinu (ano, jsou to právě peníze na státní důchody), je pravděpodobné, že systém selže. Zachránit by jej mohlo buďto navýšení daní a s ním samozřejmě i zvýšení odvodů na sociální pojištění, nebo razantní snížení penzí. A to je již dnes náhradový poměr pod padesáti procenty. Znamená to, že člověk s průměrným platem po nástupu do penze spadne pod polovinu svého příjmu. Proto prezident APS ČR považuje zajištění se na důchod spořením v penzijních fondech ne za nutné, ale dnes již za naprosto nezbytné.

Rozhovor pro portál České důchody.cz naleznete zde.

další články