Aktuality

08.10.2019

Ministryně Maláčová chystá změny v penzích, chce zavést nultý pilíř

Důchody by do budoucna měly zaplatit daně vybrané od velkých bank.

Penzijní systém by podle ministryně Jany Maláčové z ČSSD měl mít opět tři pilíře. Návrat druhého se ale nechystá, nový pilíř by měl označení „nultý“. Z něho by měl být vyplácen státem garantovaný minimální důchod, jehož výše je zatím nejasná. K němu by se dopočítávala druhá složka, která by měla reflektovat zásluhovosti. Informaci o tom, jaké výše aktuálně váš budoucí důchod dosahuje, byste měli od státu dostat vždy u příležitosti každých kulatých narozenin.
Peníze na to chce Maláčová získat zavedením sektorové bankovní daně. Oponenti však varují, že banky mohou ČR na základě nevýhodného zdanění opouštět nebo navýšit ceny produktů, například hypoték.
Maláčová hodlá vytvořit Národní penzijní fond jako konkurenci penzijním fondům. Její reforma počítá s devíti změnami, které chce ještě před Vánoci předložit vládě. Informace z pořadu OVM publikoval mimo jiné portál Seznam Zprávy a vy si je můžete přečíst zde. Maláčová se ve svém nedělním vystoupení v České televizi několikrát dopustila zkreslení. Například tvrdila, že stát dá ročně do 3. pilíře 20 miliard Kč, přitom je to 15 miliard (7 miliard ve formě státních příspěvků pro účastníky a dle Ministerstva financí cca 8 miliard na daňové úlevy pro účastníky a zaměstnavatele). Paní ministryně dále tvrdila, že náklady na provoz systému dosahují 15 miliard, loni to přitom bylo 3,8 miliardy.

další články