Aktuality

14.02.2018

Inflace roste. U svého fondu si ohlídejte jeho zhodnocení

V dlouhodobějším horizontu se spíše vyplatí přestup do nových, tzv. účastnických fondů.

Výnosy všech osmi fondů penzijního připojištění podle předběžných odhadů skončí hluboko pod inflací. Ta loni stoupla na 2,5 procenta a z 27 fondů doplňkového penzijního spoření ji pravděpodobně překoná pouhých jedenáct. A to zejména ty s dynamičtější strategií. Ta je sice riskantnější, ale vyplatí se zejména střadatelům, kteří se chystají spořit v dlouhodobějším horizontu.
Před reálným znehodnocením vkladů tak klienty spořící ve starých (transformovaných) fondech zachrání jen státní příspěvek. Přesto v nich nadále spoří zhruba 3,7 milionu lidí. Kromě setrvačnosti a malé odvahy ke změně v nich lidé zůstávají i díky zákonné garanci, že nemohou skončit v minusu.
V nových (účastnických) fondech zatím spoří více než 710 tisíc lidí. Tedy kromě zcela nových klientů i ti, kteří do nich už přestoupili ze starých fondů. Zejména lidem, jimž do důchodového věku zbývá ještě deset a více let, by se přitom změna mohla vyplatit. Výměnou za vyšší riziko získají šanci výrazněji zhodnotit své úspory. Dynamické či růstové fondy totiž investují do akcií, jejichž hodnota sice obecně kolísá, ale z dlouhodobého pohledu jako celek roste.
Oficiální výsledky zhodnocení jednotlivých fondů všech osmi penzijních společností zveřejní Asociace penzijních fondů ČR do konce tohoto měsíce na těchto webových stránkách. Článek o odhadech zhodnocení jednotlivých fondů, jak jej publikoval portál Aktuálně.cz, si celý můžete přečíst zde.

další články