Aktuality

10.01.2024

Nové penzijní fondy dosáhly loni rekordních výnosů

Dynamické zhodnotily o více než 20 %, vyvážené o 15 %.

Nové penzijní fondy dosáhly loni rekordních výnosů. Dynamické zhodnotily o více než 20 %, vyvážené o 15 %. V uplynulém roce se penzijním fondům doplňkového penzijního spoření (DPS)skvěle dařilo, nejlepší z dynamických fondů připsal účastníkům na jejich penzijní účty výnos přes 30 %. Všem fondům nového penzijka se podařilo bezpečně odmazat předloňské ztráty, zlepšit zajištění na penzi a vytvořit finanční polštář pro méně úspěšná období. Tento fakt může být pro účastníky důvodem k odchodu ze starého penzijního připojištění, které je nyní možné opustit i bez nutnosti převodu naspořených prostředků do nového penzijka. Ve III. pilíři je od začátku ledna řada novinek, další by měly začít platit v polovině roku.

Po neúspěšném roce 2022, kdy dynamické penzijní fondy odepsaly v průměru více než 10 %, došlo k velmi výraznému obratu. Dynamické fondy DPS zhodnotily průměrně o 20,64 %, vyvážené fondy o 14,84 % a povinné konzervativní fondy, které ve svém portfoliu mají zejména dluhopisy, zhodnotily v průměru o 9,04 %. Jeden z dynamických fondů dosáhl dokonce 30% zhodnocení. Za uplynulých pět let pak dynamické fondy nového penzijka dosáhly průměrného ročního zhodnocení 9,05 %, vyvážené 5,4 %.

Věřím, že nejen loňské skvělé výsledky, ale i dlouhodobě kvalitní výkonnost především dynamických a vyvážených fondů budou pro účastníky starého penzijního připojištění impulzem k přechodu do nových fondů. Kdo má strach přejít se všemi dosud naspořenými penězi, může si je nově na staré smlouvě tzv. zamrazit a založit si druhou smlouvu právě už v nových fondech,“ říká Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR.

další články