Aktuality

14.12.2023

Stát by měl lidem přiznat výši jejich budoucích důchodů

Aktuálně.cz přináší rozhovor s prezidentem APS ČR Alešem Poklopem.

Češi mají v penzijku naspořeno průměrně mezi 150 a 200 tisíci korun, což je podle prezidenta Asociace penzijních společností ČR Aleše Poklopa na zlepšení finanční situace po nástupu do důchodu málo. Smysluplný polštář na penzi odhaduje kolem dvou milionů korun. Jak na ně dosáhnout, ale také proč je při spoření či investování s penzijkem důležitá dlouhodobost – i to byla témata rozhovoru pro portál Aktuálně.cz.

Staré penzijko (penzijní připojištění) v současnosti dosahuje zhodnocení jen 2–2,5 procenta, protože je velmi omezené v tom, kam může takový fond investovat. Zhodnocení nového penzijka (takzvaného doplňkového penzijního spoření), konkrétně jeho dynamických fondů, dosáhne tento rok průměrného zhodnocení kolem deseti procent. Například loni měla sice velká část dynamických fondů i dvoucifernou ztrátu, ale pokud se podíváme na zhruba pětiletý průměr, u dynamických fondů bude průměrné zhodnocení okolo osmi procent. Proto mediální zkratka „penzijko nevydělává“ není pravdivá.

A co poplatková politika? Zde je potřeba zasadit sazby do kontextu k jiným produktům. U nového penzijka je poplatek z objemu spravovaných prostředků 0,4 procenta u konzervativního fondu a jedno procento u vyvážených a dynamických fondů. U starého penzijka je to 0,8 procenta. Klasické investiční fondy účtují poplatek za správu někde mezi jedním a dvěma procenty. Některé nemovitostní fondy dokonce až čtyři procenta. Je třeba si uvědomit, že penzijní společnosti mají ve svých poplatcích už zahrnuty poplatky za auditory, za depozitáře cenných papírů a další, což klasické fondy účtují klientům často navíc.

Z penzijních novinek platných od roku 2024 Aleš Poklop uvedl mimo jiné růst příspěvku z dnešních 230 na 340 korun při úložce 1700 korun a více. A dále to, že nad tuto částku si půjde z daní odečíst až 48 tisíc korun (dosud to je 24 tisíc korun). To znamená, že pokud si budete spořit 5700 korun měsíčně, ročně získáte navíc 11 280 korun – tedy 7200 Kč, které nezaplatíte na dani, a 4080 korun, které dostanete přímo na účet penzijka.

Celý rozhovor si přečtěte na portálu Aktuálně.cz zde.

další články