Aktuality

21.11.2023

Přijdou důchodci o státní příspěvek k penzijku?

Senát a prezident mají nyní osud jejich příspěvků ve svých rukou.

Poslanci důchodcům potvrdili zrušení nároku na státní příspěvek i u dříve sjednaných smluv. Problém tak mohou mít hlavně senioři, kteří si penzijní spoření založili teprve nedávno a zatím nesplnili podmínku minimální doby spoření dvou let. Pokud by na náhlou změnu již daných podmínek nepřistoupili a chtěli penzijko zrušit, přijdou o vše, tedy i o své již uložené peníze. Takových důchodců může být až 80 tisíc.

V nezáviděníhodné situaci se ale ocitne celkem tři čtvrtě milionu seniorů pobírajících od státu starobní důchod – od 1. července 2024 by o nárok na státní příspěvek mohli přijít. Zůstal by jen těm, kterým ještě nebyl starobní důchod přiznán. Počítá s tím novela, kterou na návrh Ministerstva financí schválili poslanci.

Zrušení nároku by se přitom dotklo nejen nově sjednaných smluv, ale také těch už „běžících“. „Pokud už vláda nechce nadále podporovat starobní důchodce, aby si vytvářeli rezervu pro svoje pozdější stáří, měla by to udělat tak, aby lidi s platnou smlouvou nepoškodila. To se ale bohužel stane, pokud by zákon prošel tak, jak je nyní nastavený,“ říká Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR. „Tak, jak zákon prošel třetím čtením ve Sněmovně, postaví okolo čtvrt milionu občanů do pozice, kdy pro ně už nebude nadále motivační v systému zůstávat, protože nebudou dostávat státní příspěvky. Ale zároveň ho nebudou moci opustit, aniž by přišli o část, či dokonce o všechny dosud naspořené peníze,“ upozorňuje Aleš Poklop. Poukazuje přitom na ty klienty, které stát tímto rozhodnutím uzamkne v nevýhodné pozici.

„V systému je aktuálně 80 tisíc klientů ve věku, kdy už mohou čerpat starobní důchod, ale nebudou mít k 1. červenci splněnou podmínku minimálně dvou let spoření. Nebudou ho tedy moct opustit, aniž by přišli o všechny dosud naspořené prostředky – nejen státní příspěvky, ale i vlastní příspěvky či příspěvky zaměstnavatele,“ zdůrazňuje Poklop. „Férovým řešením situace je zavedení pětileté ochranné lhůty, která umožní lidem s již uzavřenou smlouvou a s nárokem na starobní důchod dospořit za původně dohodnutých podmínek,“ navrhuje Poklop.

Pokud by novelu beze změny schválili senátoři, mohla by vláda nebo poslanci do poloviny roku ještě prosadit dodatečnou úpravu týkající se právě tohoto bodu.

„Všem starobním důchodcům doporučujeme zůstat v systému alespoň do 1. července 2024 a nepřipravit se předčasným odchodem ze systému o peníze, které ještě mohou od státu získat. Zároveň se nevzdáváme naděje, že bude zjevná retroaktivita ze zákona ještě odstraněna a lidé s platnou smlouvou budou moci dospořit za podmínek, které si sjednali,“ říká šéf Asociace penzijních společností ČR.

Retroaktivní zacházení se smlouvami je špatné v každém případě, podotýká. „Ovšem u produktů, které jsou založeny na dlouhodobosti a jsou spojené s rozhodnutím ‚zablokovat‘ si dobrovolně za nějakých podmínek na několik desítek let své peníze, je takové zacházení obzvlášť nebezpečné. Zákonodárci si tady pohrávají s důvěrou lidí,“ varuje Poklop.

Situaci se věnuje portál Peníze.cz zde.

další články