Aktuality

03.11.2023

Penzijní fondy ve Velké Británii investují do start-upů

Půjde na ně 5 % z jejich aktiv.

Britská vláda iniciovala myšlenku, že tamní penzijní fondy budou alokovat pět procent svých aktiv do soukromě vlastněných společností, především start-upů. Do roku 2030 by se mělo jednat o investici v hodnotě více než dva biliony korun. K letošní iniciativě se přidalo dvacet investičních společností a fondů rizikového kapitálu. Cílem myšlenky není jen financování začínajících společností, ale také zpřístupnění výnosných investic penzijním fondům.

V ČR se situace ohledně alokace aktiv penzijních fondů také mění a rozvíjí. Vláda (psali jsme zde) se chystá zapojit soukromé investice například do liniových staveb, jakými jsou dálnice a železnice. Dále by měl vzniknout tzv. alternativní fond, který umožní v doplňkovém penzijním spoření ještě dynamičtější investice, než jaké poskytují fondy s většinovým zastoupením akcií ve svém portfoliu. Nově vzniklé alternativní fondy umožní například investovat do realit, což dosud nebylo možné – vláda by tuto možnost mohla schválit s platností již od příštího roku.

O situaci ve Velké Británii informoval zpravodajský portál iDnes.cz.


Start-up je nově založený či začínající podnikatelský subjekt, který se díky své inovativní koncepci za použití moderních technologií rychle vyvíjí a má velký potenciál růstu.

další články