Aktuality

26.09.2023

Největší část peněz v penzijku tvoří výnos

Díky složenému úročení tvoří výnos v cílové částce penzijka násobky vlastních prostředků.

Výše starobního důchodu je dnes zhruba na polovině hrubé mzdy. Tento stav se ale bude každým rokem měnit, a to v neprospěch důchodů. Každého, kdo má průměrnou a vyšší mzdu, tedy čeká v penzi příjmový pád, někdy popisovaný jako studená finanční sprcha. Pro toho, kdo vydělává řekněme dvojnásobek průměru, to bude opravdu citelné. A udržet si i v důchodu dosavadní životní úroveň nebude lehké.

Na penzi si u nás spoří čtyři a půl milionu lidí. Celkem je nás přes deset milionů, takže někdo může namítnout, že je to málo. Podle jednoho z našich největších odborníků na penzijko Vladimíra Bezděka se však jedná o jednu z nejvyšších měr participace ekonomicky aktivního obyvatelstva na světě. Klíčový problém je, že si vzhledem k očekávané výši státního důchodu dáváme na stranu málo – a spoříme příliš opatrně.

U penzijka funguje tzv. složené úročení. To znamená, že úrok (výnos), který uložené peníze vydělají, si nevybíráte. Necháváte jej na svém penzijním účtu, a tedy jej opět investujete. Takže časem začnou v celkové skladbě cílové částky převažovat „úroky z úroků“. V prvních letech jsou zanedbatelné, ale pokud začnete investovat ve dvaceti letech, máte již okolo padesátky na kontě násobky toho, co jste z vlastních peněz vložili. Tedy pokud máte to správné zhodnocení. Článek přinesly Lidovky.cz.

Nové penzijko DPS umí v dynamických fondech ročně úročit dlouhodobě v průměru přes 6 %, některé jeho fondy dosahují v úspěšných letech i 20 %.

další články