Aktuality

18.08.2023

Jiří Rusnok vnímá penzijko jako nejlepší investiční produkt pro běžného střadatele

Bývalý guvernér ČNB poskytl rozhovor portálu iDnes.cz.

„Je to produkt, který má významnou státní podporu ve formě státních příspěvků a daňových úlev. Velká část zaměstnanců má navíc možnost získat rovněž příspěvek od zaměstnavatele. Každý si může volit strategii investování podle svého věku a ochoty k riziku. Penzijní připojištění poskytují již mnoho let vesměs renomované penzijní společnosti, které vždy dostály svým závazkům vůči klientům. Poplatky za správu jsou striktně limitovány zákonem, což znamená, že jde de facto o nejlepší investiční produkt pro běžného střadatele,“ říká o III. pilíři exguvernér ČNB Jiří Rusnok.

Podporuje i automatický vstup do penzijka při prvním zaměstnání, což se podle něj osvědčilo v zahraničí. Ze systému lze samozřejmě kdykoliv, tedy například i hned, úplně odejít. Zahraniční příklad ale ukazuje, že když novému účastníkovi zaměstnavatel k jeho úložce rovnou přispěje, lidé ve značné části případů v penzijku již spořit a investovat zůstanou.

A jak bývalý šéf ČNB vidí obavy o budoucnost I. pilíře, tedy systému státních starobních důchodů, na něž se průběžným systémem vybírají prostředky od ekonomicky aktivních lidí? „Dokud bude existovat stát – a stát existuje mimo jiné proto, že má daňové poplatníky –, budou existovat i důchody z tohoto pilíře. Vzhledem k demografii budou samozřejmě důchody ve vztahu ke mzdě relativně nižší a budou se poskytovat ve vyšším věku, než jsme byli zvyklí doposud.“

Celý rozhovor s Jiřím Rusnokem zveřejnil portál iDnes.cz zde.

další články