Aktuality

09.06.2023

Penzijko jako nejvíce podceňovaný produkt

Mediálním prostorem rezonuje téma penzijního spoření, v této souvislosti narážíme na rozličné reakce.

Penzijko je podle bankéře Vojtěcha Janši publikujícího na blogu iDnes.cz „nejvíce podceňovaný produkt, o kterém se hodně mluví a málo ví. V západních zemích tradice a u nás spíše věc, na kterou se dá v hospodě dobře nadávat“.

Na Západě je měsíční ukládání si peněz do penzijka poměrně běžné. A to i přes to, že tamní fondy jsou rizikovější. Děti jsou tam ke spoření přímo vedeny svými rodiči a prarodiči. Takže na příkladu vidí, že zajištění touto cestou funguje. U nás je situace ohledně mladé generace opačná a edukace ze strany škol a rodin není výrazná.

Z grafů dlouhodobých výnosů penzijních fondů v ČR vychází, že čím méně rizikový fond zvolíme, tím menší bude mít celkový výnos a také menší výkyvy zisku. Při dodržení doporučené spořicí doby je to podle autora příspěvku a bankéře Jansy „hra na jistotu“. Takové investiční spoření neslouží ke zbohatnutí, ale k zabezpečení se na stáří. Tak je o něm potřeba i přemýšlet. Nejedná se tedy o spekulaci na pár roků, spořicí horizont se musí počítat v desítkách let.

Dále autor správně poznamenává, že neexistuje žádný jiný produkt, který stabilně měsíčně dává 230 korun, a také poukazuje na to, že je velmi silně zabezpečen ze strany zákona i ČNB v rámci ochrany spotřebitele. Celý příspěvek si přečtěte zde.

další články