Aktuality

12.05.2023

Vláda motivuje účastníky penzijka k vyšším vkladům

Novela zákona počítá s úpravou státního příspěvku ke spoření.

Ekonomické noviny E15 informují o změně státních příspěvků k penzijku v chystané novele zákona, která má přispět k rozvoji kapitálového trhu. Jejím prostřednictvím vláda motivuje účastníky penzijka (starého i nového) k tomu, aby si na penzi soukromě spořili víc, a to změnou nastavení příspěvků k úložkám. Dosud bylo možné od státu dostat měsíčně maximálně 230 Kč, a to k úložce od 1000 Kč výš. Od ledna si ale můžete přijít na měsíční státní podporu až 340 korun, a to od úložky ve výši 1700 Kč. Zůstanete-li na obligátní tisícovce, nově už na 230 Kč od státu nedosáhnete. Pro tuto výši příspěvku budete muset uložit 1150 Kč. Stát tak chce lidi motivovat k vyšším úložkám jako cestě k vyšším naspořeným částkám v době, kdy jsou splněny podmínky pro čerpání penzijka. Nejnižší hranice pro státní příspěvek se také změní, a to z 300 Kč na 500 Kč.

Změna se dotkne všech smluv penzijního spoření, tedy starého penzijního připojištění i nového doplňkového penzijního spoření. „Oproti ministerstvem původně navrhovaným 18 procentům (z hlediska výše příspěvku k vlastním úložkám) je posun na 20 procent krokem správným směrem. Stejně tak zvýšení stropu pro státní příspěvek z dříve zvažovaných 1500 korun na 1700 korun. Pro motivaci navýšit si příspěvek je to solidní pobídka. Lidé potřebují vidět, že pokud se rozhodnou investovat více, dá jim více i stát,“ říká prezident Asociace penzijních společností ČR A. Poklop a dodává: „Penzijko je dobrý produkt, a aby plnil svoji roli co nejlépe, měli by mít lidé v 60 letech naspořeno více, než mívají dnes, aby je to motivovalo k volbě výplaty formou renty. A právě vyšší vlastní příspěvek a vyšší příspěvek státu jsou vedle zvolení vhodné investiční strategie jednou z cest, jak toho docílit.

Stát tedy pošle 20 procent z uložené částky od 500 Kč výš, při úložce přesahující 1700 Kč už se příspěvek 340 Kč nemění. E15 o tom informovala zde.

další články