Aktuality

01.07.2022

Dnes může penzijko znamenat přilepšení k důchodu, do budoucna ale až existenční nutnost

Prezident APS ČR poskytl rozhovor portálu Finmag.

Prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop v rozhovoru pro Finmag.cz apeluje na všechny, aby se v ohledu zajištění se na stáří nespoléhali jen na stát. Penzijko dávno není pouze konzervativní dluhopisová investice. V novém doplňkovém penzijním spoření (DPS) je už téměř deset let možnost využít dynamické a vyvážené fondy, které nabízejí mix akcií a dluhopisů.

Je pravda, že jejich aktuální situace se s dobrým loňským rokem zatím nedá srovnat, ale volatilita kopíruje světové trhy a na ty doléhá krize. Výnosy penzijka však pozitivně ovlivňují státní příspěvky, daňové úlevy a především to, že penzijko pracuje s dlouhodobým horizontem. Případný neúspěšný rok neznamená problém, úspěšný rok obvykle propad s rezervou dorovná.

U otázky, zda má vůbec smysl spoléhat se na státní starobní důchod, když zanedlouho do penze nastoupí silná generace Husákových dětí a nebude, kdo by na ně vydělával, Aleš Poklop varuje: „Generace, která ve třicátých letech začne nastupovat do důchodu, je velmi silná, a to nejen početně. Tito lidé, narození v sedmdesátých letech 20. století, zažili na prahu dospělosti nástup svobodného podnikání a dařilo se jim vydělávat, takže odváděli nemalé sociální pojištění.

Ten náraz, až jim vznikne nárok na starobní důchod, může být pro důchodový systém fatální. Už za současné situace odchází ze státního rozpočtu každý rok pravidelně kolem 30 procent na důchody, které z odvodů pracujících lidí už zkrátka nezvládáme jinou cestou pokrývat. A to nejde dělat donekonečna – je to pravidelně ta nejvyšší položka mizící ze státního rozpočtu ČR. S nadějí proto vyhlížím důchodovou reformu, ke které předchozí vlády nenašly odvahu. Jestli se teď podaří, bude to pro mladší generaci záchrana, v opačném případě se důstojné penze nedočká.

I proto apelujeme na všechny, aby se nespoléhali na stát a odkládali si i sami. Pravidelně na penzijní účet doporučujeme dávat ideálně deset procent platu.

Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

další články