Aktuality

21.01.2022

Penze čekají změny

Český důchodový systém projde úpravami.

Nová Fialova vláda se chystá prosadit třísložkové penze. A to v rámci ohlášené penzijní reformy. Základní ze tří složek by se měla zvýšit a pomoci budoucím důchodcům k důstojnějšímu životu ve stáří. Zásluhovou složku určí odvody a počet vychovaných dětí. Poslední, dobrovolná složka by měla dostat podobu státního nebo veřejnoprávního fondu. Soukromé penzijní spoření má být zachováno a podporováno. A lidé v produktivním věku by měli mít navíc možnost své rodiče či prarodiče podpořit tak, že by jim posílali jedno procento svého důchodového pojištění. Vláda chystá i společný vyměřovací základ manželů. Informoval o tom Deník.cz.

Portál iDnes.cz přinesl zprávu o tom, že v České republice přibývá lidí nad 65 let, kteří stále docházejí do zaměstnání. Počet pracujících lidí v důchodovém věku se tedy za poslední desetiletí téměř zdvojnásobil, a to spíše mezi vysokoškoláky. Předloni chodilo do práce celkem 148 300 žen a mužů po pětašedesátce, tedy o 72 700 více než v roce 2010.

Seniory a další lidi pobírající penze zatíží rostoucí inflace v novém roce mnohem více než v roce 2021. Částečně jim pomůže valorizace, přidáno dostanou dokonce dvakrát. V polovině roku jim má totiž přijít mimořádná dávka. Ministr na ni bude podle portálu E15.cz potřebovat 12 miliard korun, přičemž dosavadní finanční plán předpokládal, že důchody budou stát 524,6 miliardy Kč.

Stát má tedy na starobní důchody stále mimořádně vysoké výdaje a je otázka, jak dlouho takový postup státní kasa vydrží. Spořte si proto i po vlastní ose, tisícovka měsíčně poslaná na nové penzijko znamená nejen pravidelný bonus 230 Kč, ale po 35 letech spoření v dynamickém fondu i více než milion a půl navíc ke státnímu důchodu!

další články