Aktuality

12.01.2024

Důchodci od července bez státních příspěvků na penzijko?

Poslanci chystají kvůli „zamčeným důchodcům“ ústavní žalobu.

Vláda v rámci letošních penzijních novinek nachystala od července tohoto roku nejen změnu ve výši státních příspěvků k penzijku, ale také ukončení jejich vyplácení pro seniory, kteří již čerpají starobní důchod. Jenomže zákon má retroaktivní účinek, a tak „za pochodu“ mění pravidla, která platila v době sjednání penzijních smluv. Důchodci, kteří spoří méně než pět let a kvůli zrušeným státním příspěvkům ztratí motivaci dál spořit a penzijko opustí, dostanou jen tzv. odbytné – stát jim tedy sebere všechny státní příspěvky, které jim za dobu jejich spoření již poslal! Takových účastníků penzijka může být až čtvrt milionu. A ti, kdo budou k 1. červenci 2024 spořit méně než dva roky (těch je zhruba 80 tisíc), přijdou při opuštění produktu úplně o všechno. Tedy i o své vlastní, na penzijko již uložené peníze.

Česká televize v Událostech z 5. ledna (zde, v čase 46:17) informovala, že podle zástupců opozice tak vláda v podstatě znemožnila těmto lidem ze systému odejít, a chtějí se kvůli tomu obrátit na Ústavní soud. Patrik Nacher, poslanec za ANO 2011, k situaci říká: „Ti lidé tam musí povinně být, protože pokud vystoupí a jsou tam kratší dobu než pět let, přijdou o státní příspěvky zpětně. A když jsou tam kratší dobu než dva roky, přijdou i o svoje peníze. To je za mě nepřijatelné.

Podle prezidenta Asociace penzijních společností ČR Aleše Poklopa by bylo férovým řešením situace zavedení pětileté ochranné lhůty, která umožní lidem s již uzavřenou smlouvou dospořit za dohodnutých podmínek.

další články