Aktuality

15.11.2023

Daňové úlevy na penzijním spoření

U penzijka odečítejte ročně až 24 000 Kč, u životka zpozorněte!

Daňový odpočet u penzijka může ročně dosáhnout až 24 000 Kč. Započítávají se do něj prostředky, které v součtu přesahují 12 tisíc korun poslaných v průběhu roku jako měsíční úložky. Dá se tedy říct, že jsou to peníze, které jste si na penzijko měsíčně poslali nad 1 000 Kč (v celkovém ročním součtu do 24 000 Kč). Nicméně pokud budou schváleny nové sazby pro státní příspěvek, což je velmi pravděpodobné, budou se pravidla pro odpočty samozřejmě měnit (o tom budeme včas informovat).

Sobotní Blesk ale upozornil na daňové odpočty u „životka“. Stát totiž může chtít u investičního životního pojištění peníze za odečty daní zpět. A to proto, že některé subjekty u IŽP účtovaly skryté poplatky a přemrštěné provize. Aktuálně jsou smlouvy podrobovány zpětné kontrole. Klienti si s nimi každý rok mohli snížit daňový základ také o 24 000 Kč jako u penzijka.

Obavy z podobného scénáře jako u životního pojištění má poslanec P. Nacher (ANO) u produktu DIP (psali jsme zde). Vypadá to, že v jeho případě projde do zákona nezastropovaná provize pro finanční poradce. To z DIPu podle Nachera udělá v podstatě druhé investiční životní pojištění. Navíc má podezření, že DIP může být použit k legalizaci současných soudy zneplatňovaných smluv. Nicméně ministerstvo DIP hájí, i když k zastropování poplatku nepřistoupilo. Cena za DIP podle něj má být předmětem konkurenčního boje na trhu.

další články