Aktuality

02.06.2023

Měšec.cz: Dynamické penzijní fondy od začátku roku připsaly zhodnocení 5 %

Fondy nového penzijka opět rostou.

Portál Měšec.cz zveřejnil článek o penzijním spoření. To v letošním roce společně s akciovými trhy nabírá na síle. Po loňském poklesu je aktuální vývoj fondů nového doplňkového penzijního spoření velmi nadějný – pokud se tato tendence udrží po zbytek roku, účastníci se mohou dočkat hezkého dvouciferného zhodnocení. Jak se fondům nového penzijka od začátku roku daří?

Dynamické fondy doplňkového penzijního spoření, které mají v portfoliu převážně akcie, během prvního kvartálu zhodnotily průměrně o 5,02 %, čímž téměř z poloviny odmazaly loňskou ztrátu. Vyvážené fondy, které bývají složené zhruba rovnoměrně z akcií a dluhopisů, dosáhly zhodnocení 4,54 % a z loňského poklesu odmazaly 70 %. Povinné konzervativní fondy, které ve svém portfoliu mají většinou dluhopisy, zhodnotily o 2,23 %.

Je ještě brzy mluvit o dlouhodobém trendu, ale zatím to vypadá, že se světové trhy opět hlásí o to, co loni ztratily. Pozitivní na loňském poklesu je to, že se penzijním společnostem podařilo výhodně doplnit jak akciová, tak dluhopisová portfolia,“ říká prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop. Celý článek portálu Měšec.cz si můžete přečíst zde.

další články