Aktuality

26.05.2023

iDnes o penzijku: čím dříve, tím lépe

Začněte si odkládat už s první výplatou.

Portál iDnes.cz přinesl článek o penzijním spoření. To už má za sebou třicet let existence, a tak mnozí jeho účastníci, dnes důchodci, už řeší čerpání naspořených peněz.

Většinou si lidé peníze vybírali jednorázově, protože výslednou sumu obvykle tvořily řádově nižší statisíce korun a při pravidelné měsíční rentě by pak dostávali třeba jen tisícovku,“ říká prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop.

Do starého pojištění (tzv. penzijní připojištění) již nelze vstupovat, ve III. pilíři jej nahradilo doplňkové penzijní spoření. A v něm se dají vaše měsíční vklady i příspěvky zaměstnavatele či státu zhodnotit více. Důležitá je ovšem pravidelnost spoření, včasný začátek a akciová složka ve fondu. Dynamické fondy tvořené z většiny akciemi zhodnocují v úspěšných letech i přes 20 % ročně.

Základní obecné doporučení je jednoduché. Čím dříve si s penzijkem začnete ukládat, tím lépe. Ideální je opravdu začít ukládat aspoň nějakou částku už s první výplatou a pokračovat v tom po celou dobu ekonomicky aktivního života. Pokud se spořením začnete před třicítkou a budete v něm pokračovat aspoň do šedesáti let věku, výrazně si na stáří přilepšíte: „K vložené tisícovce měsíčně dostanete od státu 230 Kč, a pokud zvolíte dynamický fond, vaše úložky budou v součtu za celou dobu spoření tvořit zhruba 400 tisíc korun, příspěvky od státu téměř 100 tisíc korun, ale násobně vám penzijní fond vydělá svým zhodnocením,“ vypočítává A. Poklop. Do penze tak budete mít starobní důchod a k němu několik tisíc korun z penzijka navíc. Kolik, to záleží na době čerpání celkově naspořené částky. A její výši určuje, kolik, jak dlouho a v jakém fondu jste spořili.

Celý článek včetně příkladů si přečtěte zde.

další články