Aktuality

06.05.2023

Státní důchody jsou v rekordním minusu

Systém starobních důchodů zaznamenal za první čtvrtletí největší schodek.

Deficit 25,7 miliardy korun – taková je podle portálu Novinky.cz bilance systému státního důchodového pojištění po letošním prvním kvartálu. Je to dosud nejhorší čtvrtletní výsledek. Starobní důchody stát dotuje a v každoročním státním rozpočtu je to nejvyšší položka. V součtu se pro letošní rok počítá v důchodovém systému s propadem zhruba 80 miliard korun. Ekonomové poukazují na to, že penzijní systém není udržitelný. Během května se tak vláda chystá zveřejnit návrhy reformních změn.

Do systému důchodového pojištění se za první kvartál na odvodech vybralo 147,4 miliardy korun, což je o zhruba 13,1 miliardy korun více než před rokem. Za celý rok 2022 příjmy převýšily výdaje na penze o 21,5 miliardy korun. K aktuálnímu zvýšení důchodů došlo v lednu, kvůli inflaci se ale budou penze opět navyšovat už v červnu.

Důležité je proto nespoléhat se jen na starobní důchod od státu. S doplňkovým penzijním spořením, tedy v jeho dynamických fondech, zhodnocovali účastníci v uplynulém kvartálu v průměru více než pěti procenty. V přepočtu tedy může nové penzijko DPS letos nabídnout více než 20% výnos.

další články