Aktuality

28.04.2023

Penzijní fondy nabírají na síle

Magazín Profi Poradenství & Finance informuje o tom, že dynamické fondy zhodnotily za první kvartál přes 5 %.

A daří se i fondům konzervativním. Některé fondy nového penzijka navíc po přelomu března a dubna dosáhly svých historicky nejlepších hodnot. Potvrzuje se, že pokles v ekonomicky slabších obdobích není u penzijka, stejně jako u jiných investic, důvodem k panice – během úspěšných let vytvoří účastníkům kromě zisku i finanční polštář na horší časy. Informoval o tom také pondělní magazín Profi Poradenství & Finance.

Po výborném roce 2021 si penzijko v roce 2022 prošlo obdobím propadu. S tím se ale začalo úspěšně vyrovnávat ještě před koncem roku. Následné první tři měsíce tohoto roku znamenaly pro jeho účastníky nadprůměrné období – dynamické fondy DPS během nich zhodnotily průměrně o 5,02 %. Tím odmazaly loňskou ztrátu téměř z poloviny. O 4,54 % zhodnotily vyvážené fondy, z loňského poklesu se jim podařilo odškrtnout přes 70 %. Konzervativní fondy (PKF), které se zaměřují na dluhopisy, během prvního čtvrtletí zhodnotily o 2,23 %.

U investování, kam dnes nové fondy penzijního spoření patří, je naprosto zásadní dlouhodobost a pravidelnost. Pokud člověk po většinu ekonomicky aktivního života, což je zhruba 30 let, konstantně investuje do akciových trhů a nepanikaří, dočká se odměny. Světové trhy v takovém období zaznamenají více i méně úspěšná léta, ta úspěšná ale převažují a vytváří zisk a potřebnou rezervu na horší časy.

Vidět je to také u penzijka – loni sice dynamické fondy zaznamenaly pokles o necelých 11 %, rok předtím ale vydělaly v průměru téměř 17 %, a v roce 2019 výnos sahal dokonce k hranici 19 %. Letos při 5 % za kvartál míří k ročnímu výnosu přes 20 %.

další články