Aktuality

21.04.2023

Dynamické fondy za kvartál zhodnotily přes 5 %

Penzijku se během prvního čtvrtletí podařilo umazat ztráty.

Jak v pondělí informovalo Právo (a následně Novinky.cz zde), penzijku se v tomto roce velmi daří. Průměrný výnos dynamických fondů, které investují primárně do akcií, dosáhl v prvním kvartálu 5,02 %. Z dalších účastnických fondů si ty vyvážené připsaly 4,54 % a PKF 2,23 %. „Po skvělém roce 2021 a slabém loňsku začaly světové trhy opět nabírat na síle. Trend se v prvním kvartále pozitivně propsal nejen do akciových, ale i dluhopisových portfolií účastnických fondů. Dynamické fondy za první tři měsíce roku připsaly v průměru přes pět procent, tedy odmazaly téměř polovinu loňského propadu,“ sdělil prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop.

Vyvážené fondy od ledna do března odmazaly přes 70 % loňské ztráty. Některé fondy nového penzijka navíc po přelomu března a dubna dosáhly svých historicky nejlepších hodnot. Potvrzuje se, že pokles v ekonomicky slabších obdobích není u penzijka, stejně jako u jiných investic, důvodem k panice – během úspěšných let vytvoří účastníkům kromě zisku i finanční polštář na horší časy. Penzijní fondy navíc během loňského poklesu trhu výhodně doplnily svá portfolia.
Loni sice dynamické fondy zaznamenaly pokles o necelých 11 %, rok předtím ale vydělaly v průměru téměř 17 %, a v roce 2019 výnos sahal dokonce k hranici 19 %. Čistě matematicky – pokud bychom výsledek prvního kvartálu aplikovali per annum, podařilo by se dynamickým fondům překonat hranici 20 % a vyvážené fondy by za ní výrazně nezaostávaly.

další články