Aktuality

14.04.2023

Vláda chce motivovat lidi k tomu, aby pracovali i v důchodu

Ministr Jurečka v rozhovoru pro Novinky přiblížil chystanou reformu penzí.

Penzijní reforma je na spadnutí a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL se podělil se čtenáři webu Novinky.cz o některé detaily. Zásadní chystaná změna, která vyvolala nevoli, tedy zvýšení věku odchodu do starobního důchodu, se nakonec nekoná. Podle ministra nyní nemá smysl dávat do zákona vyšší věkovou hranici, než je aktuálních 65 let. Zároveň chce ale do věku pro důchod promítnout i to, kdy člověk nastoupil do práce a jakou za sebou má dobu důchodového pojištění. To znamená, že by se rozlišovalo, kdo pracuje od osmnácti či devatenácti let a kdo – většinou po vysoké škole – nastoupil do práce v pětadvaceti nebo šestadvaceti letech.

Vláda také finalizuje parametry týkající se třetího pilíře – i nadále platí, že musí být jako nástroj k zabezpečení se na penzi pro veřejnost atraktivnější. To chce ministr svázat mimo jiné s naprosto klíčovou informací o tom, jaká je aktuální hodnota budoucího starobního důchodu. Každý by se toto číslo měl dozvědět jednou ročně. Pomoci by mu to mělo k případnému přehodnocení dosavadní strategie. Tedy toho, zda je na dobré cestě k solidnímu zabezpečení v seniorském věku.

I to určitě přispěje k rozhodnutí, zda si v penzijku začít ukládat více nebo třeba zvolit odvážnější fond. Celý rozhovor naleznete zde.

další články