Aktuality

03.02.2023

iDnes.cz: Roční úspora 6 360 Kč a slušná renta, Češi by měli ve spoření na penzi přidat

Portál informuje o výhodách penzijka.

Odborníci podle iDnes.cz doporučují, abychom si na stáří během produktivního života našetřili alespoň dva miliony korun. Počty střadatelů na penzi sice rostou, podle expertů ale spoříme málo. Průměrná výše příspěvku v penzijním spoření je méně než osm set korun měsíčně. Výsledkem nízkých částek odváděných do penzijního spoření v době produktivního věku klienta jsou pak nízké naspořené částky v okamžiku splnění podmínek pro čerpání penzijka či odchodu do penze. Což sehrává významnou roli při volbě mezi jednorázovým výběrem peněz (který je zatížený srážkovou daní) a měsíčně vyplácenou rentou. Ta je při volbě čerpání alespoň na deset let bez daňového zatížení.

Pokud si budou lidé v dynamickém fondu spořit alespoň tisíc korun měsíčně po dobu 35 let, do starobní penze odejdou s částkou kolem dvou milionů korun. Na 25 let, což je průměrná doba strávená v penzi, by pak mohli lidé nastavit měsíční rentu skoro sedm tisíc. Navíc jako bonus ke svému starobnímu důchodu.

Výše měsíční úložky účastníka pro získání maximálního státního příspěvku je tisíc korun. Od státu pak klient penzijní společnosti k této tisícikoruně dostane dalších 230 korun. Pro nejvýhodnější využití podpory od státu je ale třeba na účet penzijní společnosti odeslat měsíčně tři tisíce korun. Na konci kalendářního roku si pak totiž zaměstnanci v ročním zúčtování daní a živnostníci v daňovém přiznání sníží daňový základ o zákonné maximum 24 tisíc korun, takže na dani z příjmů zaplatí o 3 600 korun méně. V součtu tak lidé při měsíční úložce tři tisíce korun získají k penzijnímu spoření 6 360 korun ročně navíc.

další články