Aktuality

06.01.2023

Největší penzijní fond na světě má Japonsko

Spravuje v něm v přepočtu 1,3 bilionu dolarů.

Japonci se mohou pochlubit dlouhověkostí – v zemi vycházejícího slunce žije pozoruhodně vysoký počet těch, kteří již oslavili sté narozeniny. A to je zásadní faktor při řešení financování důchodového systému. Ostrovní země ale spravuje aktuálně největší penzijní fond na světě. Na konci roku 2021 obhospodařoval prostředky ve výši 196 593 miliard jenů, tedy zhruba 32,3 bilionu korun. V roce 2021 vydělal 5,42 % a průměrně od roku 2001 zhodnocuje o 3,69 % p. a. Tamní míra inflace je dlouhodobě nízká, jen zřídka překračuje tři procenta – jako například v srpnu a září právě uplynulého roku.

Aby vládní penzijní investiční fond (Government Pension Investment Fund – GPIF) minimalizoval investiční rizika a zajistil stabilní výnosy, investuje velmi konzervativně. Zároveň se zaměřuje na dlouhodobé investice. Investiční strategie je rozdělena podle třídy aktiv, regionů i časového rámce – fond dbá na přísné řízení rizik, nicméně se nebrání ani nevyužitým investičním příležitostem. Spolupracuje tak s řadou mezinárodních investičních hráčů, jako jsou globální investiční banky nebo fondy. Největší část, přes 26 %, připadá na domácí dluhopisy, 25 % objemu prostředků fond drží v zahraničních dluhopisech. Zhruba polovina pak připadá na akcie – 24 % tvoří domácí japonské, stejné procento patří akciím ze zahraničí.

Drobný díl prostředků (0,6 %) směřuje i do alternativních investic. Jde o podíly v soukromých společnostech (private equity), privátní nemovitosti a infrastrukturu. GPIF však oznámil, že podíl tohoto typu investic plánuje navýšit až na pět procent objemu prostředků, což by znamenalo v přepočtu 2,1 bilionu korun.

Do japonského důchodového systému lidé ve věku 20 až 59 let přispívají 16 590 jenů (2 765 korun) měsíčně. Po 40 letech placení jim vzniká nárok na základní penzi ve výši 777 800 jenů ročně (10 803 korun měsíčně). Japonští ekonomové ale už několik let nabádají vládu k reformě systému. Ten stávající je totiž postaven na předpokladu, že se lidé dožívají věku mezi 70 až 90 lety. U dnešních nově narozených dětí se ale očekává, že se více než polovina z nich dožije alespoň sta let. Navíc čtvrtina dnešních šedesátníků by měla žít minimálně dalších 35 let. Odborníci na důchodový systém apelují na Japonce, aby se nebáli rizikovějších investic, jinak jim hrozí, že jim státní důchod nebude stačit na pokrytí životních nákladů.

Informaci přinesl také portál Peak.cz.

další články