Aktuality

14.11.2022

Penzijko v roce 2022

Jaké bylo penzijní spoření v uplynulém roce, přiblížil prezident APS ČR Aleš Poklop.

Postcovidová situace, dvouciferná inflace, jakou jsme od 90. let nezažili, energetická krize, válka na Ukrajině. To vše ovlivňovalo a stále ovlivňuje naše životy, situaci na trhu, a tedy i penzijní spoření. V polovině roku jsme zažili u výnosů propad, zároveň ale byla na světových trzích příležitost k výhodnému nákupu. Pro říjnové vydání magazínu Profi Poradenství & Finance to potvrdil prezident APS ČR Aleš Poklop.

Situace se po krizích obvykle obrací a cena výhodně nakoupených investičních titulů stoupne. Je proto třeba zopakovat, že účastníci penzijka z toho budou postupem času profitovat. Penzijní spoření je dlouhodobý produkt, a není tedy důvod k panice jen proto, že penzijní účty v některých měsících nevykazují výnos. Horší období vystřídá konjunktura a ztráta bude dorovnána a pravděpodobně i s rezervou překonána,“ vysvětluje pro Profi Poradenství & Finance Aleš Poklop.

Dlouhodobost a pravidelnost penzijního spoření umí účastníky před výkyvy na finančních trzích ochránit. Růst úroků a výnosů dluhopisů jednoznačně přináší zvýšení potenciálu zhodnocení penzijních úspor v následujících letech. Lidé se zvolenou dynamickou strategií v účastnických fondech profitovali z přívětivého vývoje na finančních trzích téměř v celé éře nového penzijka. Do loňského roku vydělali i díky výrazným výnosům z let 2019 (18,9 %) a 2021 (16,8 %) ročně průměrně přes 6 %. Ztráta z roku 2018 (–8,5 %) byla tedy v delším časovém horizontu odmazána a pravidlo nepanikařit a neměnit plán v době propadu se potvrdilo.

Ani vysoká inflace není důvodem k rušení penzijka, převod na spořicí účet se nevyplatí. A to ročně až o tisíce korun. Inflace začne postupem času klesat, není tak důvod třeba k přesunu úspor na bankovní účty, i když aktuálně úročí i přes 4 %.

další články