Aktuality

21.10.2022

Měšec.cz informuje o změně spořící strategie

V kampani Mám dobrý plán APS ČR radí, jak mít do penze naspořeno víc.

Portál Měšec.cz informuje o kampani Asociace penzijních společností ČR: Pokud si penzijko právě zakládáte a jste na prahu produktivního života, není důvod, proč byste se měli držet při zemi v obvykle méně výdělečné konzervativní strategii. Zvažte tedy spíš dynamické fondy, které investují převážně do akcií. Případně zvolte vyvážené fondy, kde jsou obě složky, tedy akciová i konzervativní (která je tvořena konzervativními dluhopisovými investicemi), zastoupeny zhruba půl na půl.

Pokud se rozhodnete pro odvážnější – tedy rizikovější, ale také obvykle výnosnější strategii –, pak máte dvě možnosti:

• Přechod ze starého penzijního připojištění na nové doplňkové penzijní spoření (DPS), kde požádáte o zvolenou investiční strategii. Tedy vyváženou, nebo lépe dynamickou.

• Pokud už máte DPS s konzervativní strategií, tedy jste v povinném konzervativním fondu PKF, pouze požádáte o změnu na jinou investiční strategii.

Navíc si můžete obě strategie zkombinovat – například 40 % své měsíční úložky dáváte do odvážnějších dynamických fondů a 60 % pak do vyvážených. Fondy samozřejmě mají v jednotlivých penzijních společnostech různé marketingové názvy, takže se vždy ptejte, do které skupiny fond patří.

Pro výběr typu fondu, který vám na stáří opravdu vydělá, kontaktujte svou společnost – tu, u níž máte penzijko (jak ji najdete, zjistíte zde). Změna je zdarma.

další články