Aktuality

09.09.2022

Jak chce vláda změnit státní příspěvek?

Ministerstvo financí přichází s vládním návrhem úprav III. pilíře.

Státní příspěvek je v současné době nastaven tak, že je vyplácen od částky 300 Kč – k té stát pošle 90 Kč. Každá suma nad 300 Kč až do 1 000 Kč pak znamená navýšení úložky státním příspěvkem nejen o již zmíněných 90 Kč, ale i o dalších 20 % z toho, co měsíčně nad 300 Kč uložíte.

Nejvyšší příspěvek 230 Kč dostanete k tisícovce, cokoliv nad tuto sumu už příspěvek nenavyšuje. A to je škoda, v současných ekonomických poměrech by bylo pro spoření vyšších částek motivační přidávat vyšší příspěvek například ke dvěma tisícům. Pro zjednodušení celého výpočtu například ve výši 25 % z uloženého.

Vládní návrh tomuto vyhověl jen částečně. Nejvyšší státní příspěvek by nově měl být o 40 Kč vyšší, tedy 270 Kč, ale až od uložených 1 500 Kč. Zároveň by to ale znamenalo, že u tisícovky už nebude 230 Kč, ale 180 Kč, protože sjednocení systému vláda navrhuje tak, že by příspěvek činil 18 %. A vyplácel by se od 500 Kč výše, a od již zmíněných 1 500 Kč výše by se už neměnil.

Nově by také mělo být možné ponechat si nastřádané úspory ve starém penzijku a dál začít přispívat do nového DPS, ve kterém lze dosáhnout na o dost vyšší výdělky. A hlavně také porážet inflaci. „Možnost zůstat jednou nohou v transformovaném fondu a druhou vstoupit do účastnického je správná. Odpovídá reálným požadavkům lidí, kteří na jednu stranu chápou výhody investování, ale na druhé straně mají strach vložit do investic všechny dosud naspořené prostředky,“ kvituje návrh prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop.

O vládním návrhu informoval portál E15.cz.

další články